Acasa CUC Elitar Brain Ring Tabara In English Devino membru Oferta
Acasa arrow Intrebari OLD arrow dupa echipe arrow ale echipei Mix
ale echipei Mix
Electronul
Evaluare Utilizator: / 3

Astăzi cunoaştem electronul ca pe o particula elementară cu sarcină negativă. Noţiunea de electron a fost introdusă de Johnstone Stoney în 1874. Denumirea particulei provine de la grecescul „electrum”. Toţi o cunoaştem pe Electra, devenită renumită datorită lui Sofocle, numele căreia înseamnă „luminata”. Dar cum se numeşte în română aceea, ce în greacă se numea „electrum”.

Raspuns: Chihlimbar.

Comentarii (1) Vizualizari: 5542

Citeste mai departe...
 
A patra cruciada
Evaluare Utilizator: / 3

A patra cruciadă, chemată de papa Innocent III în 1208, a fost îndreptată contra ereziei catare sau albigoiene, cei mai mulţi adepţi ai căreia locuiau în sudul Franţei de azi, în regiunea Languedoc. Ostilităţile faţă de locuitorii regiunii pe parcursul acestei cruciade au fost foarte feroce. A devenit renumită fraza care se zice că aparţine unui legat papal, spusă după capturarea orăşelului Beziers. Un ostaş cruciat l-a întrebat cum să-i deosebească pe catolici de eretici, să ştie pe cine să ucidă. Legatul a răspuns: „Ucideţi-i pe toţi laolaltă, că…” Continuaţi fraza legatului.

Raspuns: „… Dumnezeu se va descurca care-s ai lui.”

Comentarii (1) Vizualizari: 5428

Citeste mai departe...
 
De la Venus
Evaluare Utilizator: / 4

Se pare că denumirea lui, ca şi numele zeiţei romane Venus, îşi au origine comună într-un cuvânt din sanscrită, deşi el intra în atributele unui alt zeu grec. Dintr-o sursă foarte autoritară putem afla ca el a început să fie produs în munţii Caucaz, şi tot de acolo aflăm şi numele primului producător. Ce este el?

Raspuns: Vinul

Comentarii (4) Vizualizari: 5409

Citeste mai departe...
 
Cavalerii saraci
Evaluare Utilizator: / 16

Printre ordinele religioase medievale cele mai cunoscute sunt: ordinul Dominican, ordinul Franciscan, ordinul Hospitalierilor sau a cavalerilor de pe Malta, ordinul Cruciaţilor, ordinul Mercedarian sau a cavalerilor Sfântului Eulalia. Unele dintre aceste ordine erau călugăreşti, altele - cavalereşti. În anul 1119, Hugo de Payen a înfiinţat, împreună cu alţi 8 sau 9 cavaleri, un ordin, care se numea "Cavalerii săraci ai lui Hristos şi ai …". Continuaţi denumirea ordinului.

Răspuns: „… templului lui Solomon.”

Comenteaza primul Vizualizari: 6285

Citeste mai departe...
 
Cal de rau
Evaluare Utilizator: / 14

Expresia „cal de râu” sună pentru noi destul de ciudat, ca o fantezie suprarealistă sau delirul unui drogat. Dar cum suna aceasta pentru grecii antici?

Răspuns: Hippopotam

Comenteaza primul Vizualizari: 6139

Citeste mai departe...
 
Fruct cu grecica
Evaluare Utilizator: / 16

La începutul rundei următoare, dăm tuturor echipelor câte un măr. Prima întrebare din rundă: Acest fruct, din familia rosaceelor, subfamilia maloidaelor, este foarte răspândit pe la noi. Se ştie, că bomboanele X care au gustul acestui fruct, pot fi servite cu, cităm: „grecică cu tarancă de ştiucă foarte bună, şi toate astea cu sous de mandarine şi cu garnitură de plachie şi bomboane X de la Bălţi, şi nişte zefir deşeala bun, proaspăt, cu nişti povidlî de malinî şî tăt asta cu compot de smorodinî şi cu lapte acru...” Numiţi, vă rog, fructul.

Răspuns: Pară

Comenteaza primul Vizualizari: 8497

Citeste mai departe...
 
Doi eroi
Evaluare Utilizator: / 14

Primul a condus 6 razboaie de independenţă, fiind preşedinte oficial a 4 state. În campaniile sale, a parcurs 123 mii de km, mai mult ca Columb şi da Gama luaţi împreună. Este unul dintre puţinele persoane, în cinstea căruia a fost numit un stat. Nu a avut copii. Al doilea a condus 32 de războaie, fiind de partea liberalilor. S-a nascut cu ochii deschişi şi în cămaşă. Poate anume acestui fapt i se datora norocul ce l-a însoţit totdeauna - unica rană primită şi-a facut-o cu propria mână. A avut 17 copii de la 17 femei diferite. Numiţii pe primul şi al doilea, ştiind că primul este o persoană reală, iar al doilea - personaj imaginar, inspirat din primul.

Răspuns: Simon Bolivar şi Colonelul Aureliano Buendia

Comenteaza primul Vizualizari: 6231

Citeste mai departe...
 
Screen Saverul
Evaluare Utilizator: / 6

Probabil aţi văzut multe screen saver-e. În screen saver-ul cărei firme este prezentă una din părţile componente ale feţei, insectă dungată şi a 13-a literă a alfabetului latin?

Raspuns: IBM ( Eye, Bee, M)

Comenteaza primul Vizualizari: 5869

Citeste mai departe...
 
Limes
Evaluare Utilizator: / 10

„Limes” în perioada întinderii lor maxime cuprindeau o bună parte din Europa, inclusiv sudul Britaniei, Asia mică şi nordul Africii. În linii mari, limes coincideau în Europa cu arealul de azi de cultivare a viţei de vie. În unele locuri, inclusiv în sudul Moldovei, ele sunt vizibile şi azi. Dar cum numim în română aceste „limes”?

Raspuns: Graniţele imperiului Roman

Comenteaza primul Vizualizari: 6090

Citeste mai departe...
 
6..7 denumiri
Evaluare Utilizator: / 11

Acest şir este compus din următoarele şase denumiri: „Hotelul „La alpinistul decedat”, „Stalker”, „Vrăjitorii”, „Ziua eclipsei”, „E greu să fii zeu” şi „Tentaţiile lui B.”. Pe teritoriul post-sovietic, pentru persoanele de vârstă medie semnificaţia acestei liste este evidentă. Nu vă întrebăm care este ea, spuneţi-ne cu ce denumire s-a completat această listă în anul 2006, sugerându-vă că apariţia acestei denumiri noi are o oarecare legătură cu numele de familie a unei jucătoare de CUC din Liga C?

Raspuns: „Lebedele urâte”

Comenteaza primul Vizualizari: 6414

Citeste mai departe...
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 91 - 100 din 132
Advertisement

On-line

Avem 5 vizitatori online

Meniu Campionat